Tiroli almásrétes
2014.02.06 00:32Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
Töltelékhez:
- 80 dkg alma
- 10 dkg aszalt áfonya
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg mandula
- 1 citrom
- 15 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 6 dkg zsemlemorzsa
- fél tk őrölt fahéj
- (fél dl rum)
A tészta hozzávalóit pici sóval, és 2 ek vízzel összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük a hűtőben.
Közben elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk, a mandulát összetörjük vagy ledaráljuk. Felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a fahéjat, és folyamatosan kevergetve aranyszínűre pirítjuk. Az almához adjuk a pirított morzsát, és a többi hozzávalót, a mazsolát, az aszalt áfonyát, a mandulát, a rumot, a citrom héját és levét, a cukrot, és az egészet összekeverjük.
A tésztát kétfelé vágjuk, majd az egyiket egy lisztezett konyharuhán kb. 25 x 30 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, rátesszük a töltelék felét és a konyharuha segítségével feltekerjük. A másik adagot is így készítjük el. A rudakat egy tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben, 180 ° C-on pirosra sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
———
Vissza