Sült "majonézes" céklasaláta
2014.01.09 00:25Hozzávalók:
- 500 g sült cékla
- ½ kk őrölt köménymag
- 250 ml növényi tejszín
- 3 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj
- 1 kk bio mustár
- ½ citrom leve
- 1 kk himalaya só
- késhegynyi kurkuma
- 300 ml víz
A céklákat megtisztítjuk, lehéjazzuk és egyenként alufóliába csomagoljuk őket. Előmelegített sütőben 180 C fokon megsütjük. Amikor kihűltek, kicsomagolás után felkockázzuk.
Az ecet helyett a következő pác levet készítjük a céklának, hogy tompítsuk az édeskés ízt:
A vizet összekeverjük ( annyi vízzel, hogy ellepje) a citromlével, sóval és ebbe áztatjuk 1-2 órát a felkockázott céklákat.
Közben elkészítjük a majonézt.
A jó minőségű növényi majonézhez a legjobb növényi tejszín a szója tejszín.
A hozzáadott olaj hatására sűrűsödik, az olajat apránként adjuk hozzá és folyamatosan keverjük, hozzáadjuk a fűszereket, a mustárt csak az íze kedvéért. Ha nem találjuk elég sósnak a végeredményt utólag még sózhatjuk ízlés szerint.
Majd a lecsöpögtetett céklát belekeverjük a “majonézbe” és 1-2 órára a hűtőben pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek. Ideális fasírtokhoz, vegaburgerhez, pirított tönköly kenyérhez, pitához, tortillához!
Erdeti recept:
———
Vissza