Rakott póréhagymás – köles
2014.01.09 00:33Hozzávalók ( 4 fő részére ):
- 125 g köles
- 1/2 kávéskanálnyi himalaya só
- 1 db zöldség leves kocka
- 1 evőkanálnyi bio margarin
- 1 nagyobb szál póréhagyma
- 3 evőkanálnyi kókusz olaj
- 250 ml növényi tejszín ( én tönköly tejszínt használtam )
- 1 kávéskanálnyi kukorica keményítő
- késhegynyi örőlt zöld kardamon
- 2 cikk fokhagyma
- 1 kávéskanálnyi himalaya só
- 1,5 dl víz
- 200 g tönköly fehérje ( készen kapható, állaga, színe a fehér húsokhoz hasonló ), helyettesíthető ugyanennyi tofuval
- Kevés növényi sajt a tetejére
A kölest alaposan megmossuk, majd háromszoros mennyiségű vízben a leves kockával és a sóval együtt puhára főzzük, miután levettük a lángról belekeverjük a margarint.
A póréhagymát felkarikázzuk és a kókusz olajon a fűszerekkel párolni kezdjük, majd hozzáöntünk 1-1,5 dl vizet és puhára főzzük.
A növényi tejszínben a kukorica keményítőt elkeverjük és hozzáadjuk a póréhoz, majd belepréseljük a fokhagymát. Addig keverjük amíg besűrűsödik.
A tönköly fehérje tömböt vékony szeletekre vágjuk és kevés olajon teflon edényben mindkét oldalukat megpirítjuk.
Tipp: Szórjuk meg frissen örőlt rózsa borssal!
Egy tűzálló tálat kevés margarinnal kikenünk és a köles alapot beleöntjük, erre rétegezzük a tönköly szeleteket, majd ráöntjük a tejszínes póréhagymát.
Tetejére kevés növényi sajtot reszelünk.
Előmelegített sütőben 180 C fokon 15-20 percig sütjük.
Friss salátát ajánlok hozzá!
Eredeti recept:
———
Vissza