Ossobuco
2014.01.04 17:30Hozzávalók:
· 2 evőkanál olívaolaj
· 6-7 dkg vaj
· 4 szelet 4 cmvastag csontos borjúlábszár (formára kötve)
· liszt
· 1 fej mogyoróhagyma finomra vágva
· fél szál zeller finomra vágva
· 2 sárgarépa, szeletelve
· 10 dkg szeletelt, füstölt bacon
· 2 dl száraz fehérbor
· 3 dl szárnyas-húsleves
· só, frissen őrölt bors
o 1 csokor petrezselyem finomra vágva
o 1 kis gerezd fokhagyma nagyon finomra vágva
o fél kezeletlen citrom héja lereszelve
Kevés vajon, nagyon kis lángon, gyakori kevergetés mellett üvegesre hevítem a kis darabokra vagdosott bacont, majd hozzáadom a zöldségeket (salotta, fokhagyma, zeller) és legalább húsz percig párolom. Közben elősütöm a húst, egy akkora (lehetőleg vastag, öntöttvas) edényben, hogy a húsok kényelmesen elférjenek benne. A velőcsontos szeleteket előbb lisztbe forgatom (leveregetem róluk a lisztfölösleget), enyhén sózom, borsozom, majd vaj és olívaolaj keverékén, közepes lángon megpirítom. Amikor mindkét oldalukon aranybarnára sültek, kiveszem az edényből, leöntöm a zsiradékot, az edény alján maradt pörzsanyagokat falapáttal felkaparom, felöntöm a fehérborral és felére beforralom. Beleteszem a párolt zöldségeket (sofrito) és a húst, hozzáadom a szeletelt sárgarépát. Lefedem és másfél-két órán keresztül, kis lángon készítem, közben időnként megfordítom a húst. Ha a lé nagyon elpárologna, húslevessel pótolom, egyszerre mindig csak kevéssel.
Ha elkészült, kiveszem a húst és melegen tartom, a mártást zöldségpasszírozón áttöröm, vagy egy szűrőn alaposan átnyomkodom. Hozzáadom a fokhagyma, petrezselyem és citromhéj keverékéből készült gremolata-t. Visszateszem az edénybe, belehelyezem a húst, felmelegítem, majd 10 dekányi kis kockákra vágott jeges vajat keverek bele, több részletben, ez fényesíti és köti a mártást. Sült krumplival tálalom.
Forrás:
https://gabojsza.cafeblog.hu/2012/04/24/egy-ossobuco-utoelete/
———
Vissza