Karfiolrakottas

2014.01.04 22:16

Hozzávalók:

  • 1 kg karfiol
  • 0.5 kg sertés darálthús
  • 1 vöröshagyma
  • 10 dkg rizs ("B")
  • 5 dkg vaj
  • 2 kanál liszt
  • 0.5 l tej
  • 1 dk tejszín
  • 15 dkg sajt
  • 2 tojás
  • só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
 
A karfiolt rózsáira szedve sós vízben félig megfőzzük. Míg a karfiol fő, a vöröshagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadva a darált húst sózzuk borsozzuk, megpároljuk. A karfiol harmadát kiszedjük egy enyhén kikent tűzálló tálba. 
A darált húshoz hozzáadjuk a megmosott rizst, kicsit megpirítjuk, majd a karfiol főzőlevéből adunk hozzá annyit, hogy a rizs fel tudja könnyen venni (kb. 1.5 dl). Amikor a víz elpárolgott, újabb adag főzővizet adunk hozzá mindaddig, míg majdnem teljesen megpuhul a rizs. Felét rátesszük a karfiolra, majd jöhet rá a karfiolból egy újabb réteg, majd a hús és végül a maradék karfiollal lefedjük.
A besamelmártáshoz a vajat felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet és kézi habverővel kevergetve fokozatosan, váltakozva beletesszük a tejet, a tejszínt és a reszelt sajtból annyit, amennyit felvesz. Ízesítjük sóval, szerecsendióval, esetleg borssal. Ha már önthető állagú, lekapcsoljuk, és hagyjuk egy kicsit hűlni, majd belekeverjünk 2 enyhén felvert tojást. ( Ilyenkor tovább dúsítható tejföllel, de ez elmaradhat)
A mártást a karfiolra öntjük úgy, hogy mindenhol befedje. A maradék reszelt sajttal megszórjuk és 200 fokon aranybarnára sütjük. 
 
Vissza