Karfiolrakottas
2014.01.04 22:16Hozzávalók:
- 1 kg karfiol
- 0.5 kg sertés darálthús
- 1 vöröshagyma
- 10 dkg rizs ("B")
- 5 dkg vaj
- 2 kanál liszt
- 0.5 l tej
- 1 dk tejszín
- 15 dkg sajt
- 2 tojás
- só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedve sós vízben félig megfőzzük. Míg a karfiol fő, a vöröshagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadva a darált húst sózzuk borsozzuk, megpároljuk. A karfiol harmadát kiszedjük egy enyhén kikent tűzálló tálba.
A darált húshoz hozzáadjuk a megmosott rizst, kicsit megpirítjuk, majd a karfiol főzőlevéből adunk hozzá annyit, hogy a rizs fel tudja könnyen venni (kb. 1.5 dl). Amikor a víz elpárolgott, újabb adag főzővizet adunk hozzá mindaddig, míg majdnem teljesen megpuhul a rizs. Felét rátesszük a karfiolra, majd jöhet rá a karfiolból egy újabb réteg, majd a hús és végül a maradék karfiollal lefedjük.
A besamelmártáshoz a vajat felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet és kézi habverővel kevergetve fokozatosan, váltakozva beletesszük a tejet, a tejszínt és a reszelt sajtból annyit, amennyit felvesz. Ízesítjük sóval, szerecsendióval, esetleg borssal. Ha már önthető állagú, lekapcsoljuk, és hagyjuk egy kicsit hűlni, majd belekeverjünk 2 enyhén felvert tojást. ( Ilyenkor tovább dúsítható tejföllel, de ez elmaradhat)
A mártást a karfiolra öntjük úgy, hogy mindenhol befedje. A maradék reszelt sajttal megszórjuk és 200 fokon aranybarnára sütjük.
———
Vissza