Juhtúróval töltött burgonya, bacon kalodában
2014.01.04 14:18Hozzávalók:
- 1 kg (12 db) kisméretű burgonya
- 25 dkg juhtúró
- 1 dl tejföl
- 1 csomó friss petrezselyem
- 12 szelet bacon
- só, frissen őrölt bors, babérlevél
- vaj a sütőtál kikenéséhez
Héjában – sós, babérleveles vízben – majdnem puhára főzzük a burgonyát. A héj eltávolítása után a kettévágott burgonya belsejét kiskanállal vagy karalábé vájóval kivájjuk, megsózzuk és párosával kezünk ügyébe készítjük. A kivájt részt a kivajazott sütőtál aljába szórjuk és megsózzuk.
A juhtúrót simára keverjük a tejföllel, frissen őrölt borssal, az aprított petrezselyemmel (ebből egy keveset tegyünk félre a tálaláshoz). Ha frissebb, üdébb ízre vágyunk, egy kevés kapor is mehet a töltelékbe. A kivájt burgonya egyik félébe púposan betöltjük a fűszeres-tejfölös túrót, ráborítjuk a másik felét, kicsit összenyomjuk és körbetekerjük a bacon szelettel, majd a sütőtálba rakjuk. Olyan sütőtálat válasszunk, amelyben elférnek a burgonyák, de ki is támasztják egymást, az eldőlés veszélye nélkül. Forró sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük, tálaláskor megszórjuk a félretett petrezselyemmel.
A receptet Gabojszától kaptuk, köszönjük!
https://gabojsza.cafeblog.hu/2009/02/08/juhturoval-toltott-burgonya-bacon-kalodaban/
———
Vissza