Gombás sült batáta
2014.01.16 23:52
Hozzávalók 4 főre:
- 5 dkg vaj, vagy 3 ek olívaolaj
- fél kg barna csiperke gomba
- 1 karcsúbb, közepes méretű batáta
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 fej salotta hagyma
- arasznyi póréhagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 1 csokor friss petrezselyem
- só, frissen őrölt bors és morzsolt majoránna
A hagymákat megpucolom, a vöröshagymát és salottát cikkekre vágom, a pórét felszeletelem, a gombákat felezem (a nagyobbakat negyedelem), a petrezselymet felaprítom, a fokhagymát lereszelem.A batátát meghámozom és vékonyan felszeletelem. Egyszemélyes sütőtálkákat (vagy egy nagyobbat) kivajazok.
Egy serpenyőben felolvasztom a maradék vajat (vagy olajat hevítek), és megdinsztelem rajta a hagymákat, majd hozzáadom a fokhagymát és a gombát. Sózom (ha a hagymát sózom meg, könnyebben puhul), borsozom, megszórom majorannával, hagyom, hogy elfője a levét, majd zsírjára pirítom. Belekeverem az aprított petrezselymet, felöntöm a tejszínnel és kicsit beforralom. Elosztom a kivajazott tálkákban, a tetejüket kirakom a batáta szeletekkel és betolom a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe, 25-30 percre.
———
Vissza