Fenyőmagos-rozmaringos pisztráng
2013.12.11 00:39
Hozzávalók:
· 4 db konyhakész pisztráng
· 4 db rozmaringág
· 10 dkg fenyőmag
· 8 szem borókabogyó
· 3 gerezd fokhagyma
· 1 nagycitrom
· 15 dkg vaj
· frissen őrölt bors
· só
Elkészítés:
A fenyőmagot szárazon aranybarnára pirítjuk, az alaposan megmosott citromot karikákra vágjuk, a vajat megolvasztjuk, a borókabogyót durvára aprítjuk, a fokhagymát vékony lapokra szeleteljük.
A pisztrángokat kívül-belül sózzuk, borsozzuk. Belsejébe kenjük a borókabogyót, a fokhagymát, a vékony citromszeleteket és a rozmaringágakat. (Esetleg helyettesíthető fenyőágakkal )
A sütőedényt vékonyan kivajazzuk, a halakat az edénybe fektetjük, meglocsoljuk az olvasztott vaj felével.
Alufóliával szorosan lefedjük, előmelegített 200 fokos sütőben 20 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal, és fedetlen sütjük (légkeverésre kapcsolva) tovább kb. 20 percig, ameddig szépen megpirulnak. A sütés közben egyszer-kétszer saját szaftjával meglocsoljuk.
Tálalás előtt frissen őrölt borssal megszórjuk, rájuk hintjük a fenyőmagot, köré teszünk néhány szaftos citromgerezdet, a visszamaradt szaftját a halra és a köret köré locsoljuk.
Majonézes burgonya, párolt rizs vagy zöldköret ajánlott hozzá.
———
Vissza