Édes töltött gőzgombóc

2014.01.29 23:05

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • ½ kocka élesztő
  • 10 dkg mandula
  • 1 kk őrölt ánizs
  • 1 kk fahéj
  • 2 ek tejszín
  • 1 evőkanál olaj (olivaolaj)
  • 2 tk porcukor
  • só, víz

A lisztet tálba öntjük, és egy pici sóval elkeverjük. Az élesztőt feloldjuk 2 dl meleg vízben, és a liszthez öntjük, majd az olajat is hozzárakjuk, és sima tésztát gyúrunk. A tésztát letakarva kb. 1 órán át pihentetjük, illetve kelesztjük. A töltelékhez a ledarált mandulát, a cukrot, a fahéjat, az ánizst és kb. 1 tk vizet összekeverünk, majd belekeverjük a tejszínt is. A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd golyókat formázunk belőle, melyeket a töltelékkel megtöltünk. A golyókat kb. 15-20 percig gőzöljük közepes lángon és kész.

Gőzölés: egy edényben vizet forralunk, fölteszünk rá egy rácsot, arra egy tiszta konyharuhát, majd ráhelyezzük a gombócokat. Lefedjük és hagyjuk, hogy vízgőz felett elkészüljenek a gombócok.

Vissza