Édes töltött gőzgombóc
2014.01.29 23:05Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- ½ kocka élesztő
- 10 dkg mandula
- 1 kk őrölt ánizs
- 1 kk fahéj
- 2 ek tejszín
- 1 evőkanál olaj (olivaolaj)
- 2 tk porcukor
- só, víz
A lisztet tálba öntjük, és egy pici sóval elkeverjük. Az élesztőt feloldjuk 2 dl meleg vízben, és a liszthez öntjük, majd az olajat is hozzárakjuk, és sima tésztát gyúrunk. A tésztát letakarva kb. 1 órán át pihentetjük, illetve kelesztjük. A töltelékhez a ledarált mandulát, a cukrot, a fahéjat, az ánizst és kb. 1 tk vizet összekeverünk, majd belekeverjük a tejszínt is. A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd golyókat formázunk belőle, melyeket a töltelékkel megtöltünk. A golyókat kb. 15-20 percig gőzöljük közepes lángon és kész.
Gőzölés: egy edényben vizet forralunk, fölteszünk rá egy rácsot, arra egy tiszta konyharuhát, majd ráhelyezzük a gombócokat. Lefedjük és hagyjuk, hogy vízgőz felett elkészüljenek a gombócok.
———
Vissza