Barbecue oldalas cole slaw salátával
2014.01.24 09:50Hozzávalók 4 személyre:
2 kg sertésoldalas
babérlevél
1 konzerv (400 g) hámozott paradicsom
1 kk őrölt rozmaring
1/2 dl méz
A salátához:
fél fej vöröshagyma
1 ek só
4 ek tejfől
4 ek tejszín
2 ek méz
2 ek citromlé
fél csokor petrezselyem
őrölt fehér bors
A húst feldarabolom és a sóval, szemes borssal, babérlevéllel és 4 gerezd fokhagymával felteszem főni annyi hideg vízbe, hogy bőven ellepje. Addig főzöm (lassú tűzön, alig gyöngyözve), míg a csontok könnyen kihúzhatók, addigra a főzővízből kitűnő alaplé lesz, amit leszűrve mindig elteszek és felhasználok. A húsokat célszerű a főzőlében kihűteni. Azért van szükség 4 személyre 2 kiló oldalasra, mert ha megfőtt a hús, mindig akad egy-két családtag, aki szívesen leteszteli, könnyen kihúzható-e a csont. Ha kihúzta, hát meg is kóstolja a főtt húst egy kis tormával, friss kenyérrel, még melegen. Ha másnap (harmadnap) grillezni is szeretnénk belőle, érdemes ezt a kis intermezzot figyelembe véve több oldalast vásárolni:-) Míg fő a hús, elkészítem a pácot: a botmixerem edényébe zuttyintom a hámozott paradicsomot, hozzászórok sót, borsot, reszelt fokhagymagerezdeket, krémesre turmixolom és felére beforralom, majd kihűtöm. Reszelek még bele fokhagymát, elkeverem benne a mézet, rozmaringot és Worcesteshire szószt. A kihűlt húsdarabokat ebben pácolom legalább egy éjszakán át, de akár egy napig is (hűtőben).
Elkészítem a salátát: a káposztát és a répát nagy lyukú reszelőn lereszelem, besózom és állni hagyom fél-egy órát, utána jól kinyomkodom. A hagymát és a petrezselyem zöldjét finomra aprítom. A majonézt összekeverem a tejföllel, tejszínnel, citromlével, mézzel (tormával). Borsozom, majd összekeverem a kinyomkodott káposztával, sárgarépával, hagymával, petrezselyem zölddel. Legalább egy órácskát hagyom összeérni az ízeket, de a salátának sem árt, ha előző nap készül.
Másnap a mázas húst faszénparázs felett átmelegítem-sütöm, ezalatt a mézes pác rákaramellizálódik a húsra, az illata és az íze is mennyei. A salátával tálalom.
eredeti recept:
https://gabojsza.cafeblog.hu/2008/05/03/barbecue-oldalas-cole-slaw-salataval/
———
Vissza