Almás pite

2013.12.20 13:47

Hozzávalók:

Tészta:

·         40 dkg liszt

·         25 dkg margarin

·         4 evőkanál cukor

·         2 tojás sárgája

·         1 csomag sütőpor

·         kb. 1 dl tejföl

·         1 csipet só

Töltelék:

·         1,5 kg alma

·         cukor, ízlés szerint (kb. 15 dkg)

·         citromlé

·         fahéj

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól nyújtható legyen, majd a tésztát egy órán keresztül hideg helyen pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, meglocsoljuk citromlével, majd összekeverjük a fahéjjal elkevert cukorral. (dúsítható dióval, mazsolával vagy vaníliapudinggal is)

A pihentetés után a tésztát két részre osztjuk, az egyik felét kinyújtva egy kikent, kilisztezett közepes tepsibe fektetjük, (kicsit megszórhatjuk zsemlemorzsával, de el is maradhat), majd ráterítjük a levétől kifacsart almatölteléket. Befedjük a másik kinyújtott tésztával, megkenjük felvert tojásfehérjével, ezután megszurkáljuk villával, és előmelegített sütőben 200 ° C-on pirosra sütjük.

 

Vissza