Almás pite
2013.12.20 13:47Hozzávalók:
Tészta:
· 40 dkg liszt
· 25 dkg margarin
· 4 evőkanál cukor
· 2 tojás sárgája
· 1 csomag sütőpor
· kb. 1 dl tejföl
· 1 csipet só
Töltelék:
· 1,5 kg alma
· cukor, ízlés szerint (kb. 15 dkg)
· citromlé
· fahéj
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól nyújtható legyen, majd a tésztát egy órán keresztül hideg helyen pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, meglocsoljuk citromlével, majd összekeverjük a fahéjjal elkevert cukorral. (dúsítható dióval, mazsolával vagy vaníliapudinggal is)
A pihentetés után a tésztát két részre osztjuk, az egyik felét kinyújtva egy kikent, kilisztezett közepes tepsibe fektetjük, (kicsit megszórhatjuk zsemlemorzsával, de el is maradhat), majd ráterítjük a levétől kifacsart almatölteléket. Befedjük a másik kinyújtott tésztával, megkenjük felvert tojásfehérjével, ezután megszurkáljuk villával, és előmelegített sütőben 200 ° C-on pirosra sütjük.
———
Vissza