4 burgonyás gratin
2014.02.05 23:50Hozzávalók:
- 2 főzőhagyma
- 1 édesburgonya
- 3 rózsaburgonya
- 3 sárgaburgonya
- 3 lilaburgonya
- 3 paradicsom
- 2 féle reszelhető sajt: mozzarella, cheddar, stb összesen 20 dkg
- kakukkfű
- só, bors
- olaj
Elkészítés:
A burgonyákat alaposan megmossuk, ha szükséges, meghámozzuk és felkarikázzuk. A hagymákat szintén karikákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és kevés olajon karamellizáljuk. Egy tűzálló tálat enyhén kiolajozunk és a karamellizált hagymákat beletesszük, majd tetszőleges sorrendben (rétegenként 1-1 színűt, vagy felváltva, halszálkamintában, stb.) a négyféle burgonyát és a paradicsomot is beletesszük a tálba, majd sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel. Tehetünk még rá zúzott fokhagymát vagy őrölt pirospaprikát is.
Lefedjük alufóliával és kb. 1 órára forró sütőbe tesszük. Amikor a krumplik már puhák, levesszük a fóliát és rászórjuk a tetejére a sajtot és 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
———
Vissza